Publicat de: learn2travel | 3 August 2012

Lacul Vidra

LOCALIZARE: Județul Vâlcea

LANȚ MUNTOS: Munții Parâng

RÂUL: Lotru

TIP DE LAC: de acumulare

ALTITUDINE(m): 1289

SUPRAFAȚA(ha):  1035

ADÂNCIME MAXIMĂ(m): 109

Lacul Vidra se află în județul Vâlcea, la 30 de km de Stațiunea Voineasa.  Barajul, construit în  1972, a dat naștere unui lac de acumulare între Munții Lotrului, Latoriței și Căpățânii, zonă care oferă cele mai spectaculoase peisaje de munte.

TRASEU:

1.BUCUREȘTI – PITEȘTI- VALEA URSULUI – DEDULEȘTI – RÂMNICU VÂLCEA – CĂLIMĂNEȘTI – BREZOI – MALAIA – VOINEASA – LACUL VIDRA

Acest traseu este de 285 de km și se parcurge în  aproximativ  4 ore. Se pornește de pe autostrada București- Pitești și la ieșire, se urmează drumul spre Râmnicu Vâlcea, care trece prin localitatea  Dedulesti, vestită pentru micii săi. Dacă aveți timp, merită să faceți un popas și să încercați ceva ce laudă toată lumea. După ce treceți de Râmnicu Vâlcea, pe pareta dreaptă sunteți însoțiți de Râul Olt, care vă arată drumul către Stațiunea balneo-climaterică Călimănești-Căciulata.

Apoi, drumul trece prin Parcul Național Cozia, de unde va trebui să faceți stânga spre Brezoi. Această zonă vă va surprinde prin  liniștea și peisajele sale neașteptate, bine conservate, cu sate tipice de munte aflate pe malul a două lacuri de acumulare (Lacul Brădișor și Malaia).

Mergând tot înainte, veți trece și prin Stațiunea Voineasa, urmând ca în final, după un drum destul de șerpuit,  să  ajungeți la Lacul Vidra.

2. BUCURESTI – PITEŞTI – VALEA URSULUI –  DEDULEŞTI – TEPŞENARI – ŞIRINEASA – NOVACI – TRANSALPINA – OBÂRŞIA LOTRULUI – LACUL VIDRA

Traseul prezentat se poate parcurge  cam în 4 ore şi 50  de min, având  o lungime de aproximativ 320 de km. Este cel mai spectaculos traseu de urmat spre Vidra. Acesta  trece prin Novaci, localitatea de unde începe cea mai înaltă sosea a României, Transalpina. De asemenea, aveţi ocazia să treceţi şi prin staţiunea Rânca.

Mai mult decât atât, de la Novaci în dreapta, la o distanţă de 13 km se afla peştera Polovragi, poziţionată în Cheile Oltetului, dar şi peştera Muierii.

Cam la 5 km de Vidra se afla Obârşia Lotrului, zona în care puteţi campa fără probleme lângă Râul Lotru, dacă nu găsiţi loc pe malul lacului.

OBIECTIVELE TURISTICE EXISTENTE IN ZONA:

 • Muzeul Trovanților

-Trovanții reprezintă cimentări locale în masa nisipurilor ce îi conțin, iar secreția neuniformă a cimentului conduce la diferite forme ale acestora.
Cele 2 condiții de formare:
-existența unor sedimente nisipoase
-prezența concentrărilor locale de minerale specifice

 • Peștera Polovragi

-Peștera este situată pe malul stâng al Oltetului, la o altitudine de 670m și la 20m înălțime față de talvegul râului. Ea se află la 6km nord de DN 67 Târgu-Jiu Râmnicu-Vâlcea și 500m de Sfânta Mănăstire Polovragi.

-A fost modelată de apele oltetului în banda de calcare jurasice din sudul Munților Parâng și Căpățânii, lată de 1-1,5km, aici avându-și obârșia și un izvor carstic ce apare, în chei, chiar în dreptul portalului peșterii.
Este una din peșterile mari ale țării noastre, având o lungime de peste 9300m și care se situează, din acest punct de vedere, pe locul 5 între peșterile din țara.

Program de vizitare:
10:00-11:00-12:00-13:00
14:00-15:00-16:00-17:00-18:00
luni- închis
traseu de aprox. 40 min., cu ghid autorizat
preț: 5 lei adulți, 2.5 lei studenți
 
 • Mănăstirea Polovragi

-Această mănăstire are o vechime de 500 de ani (1505), care poartă hramul Adormirea Maicii Domunului. De asemenea,  este o măƒnăƒstire de maici , care a fost clasatムca monument istoric.

 • Cheile Oltețului

– Aceste chei au fost declarate rezervație naturală începând cu anul 2000, datorită peisajului unic pe care îl oferă. Râul Oltet a  săpat în munte niște chei foarte abrupte și  adânci, care separă Munții Căpățânii de Munții Parâng.

 • Peștera Muierii

– Aceasta se află in comuna Baia de Fier , in apropiere de Peștera Polovragi. A fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Munților Parâng. Este prima pesteră electrificată din România, cu o lungime de aproximativ 7.000 de metri dispusă în 4 niveluri.

 • Transalpina

-Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea după 1930 și reablitata de nemți în al II-lea război mondial după carea a fost uitată.

-Șoseaua traversează Munții Parâng de la N la S fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului între care se află și leagă Localitatea Săliște din Județul Sibiu de Localitatea Novaci din județul Gorj.

-Porțiunea cea mai frumoasă a Transalpinei dintre Râncă și Obârșia Lotrului este asfaltata dar încă fără parapeți semne indicatoare și marcaje. Este de asemenea cel mai înalt drum rutier din întregul lanț al Munților Carpați, atât din România cât și din afară ei, atingând altitudinea maximă în Pasul Urdele 2145 m.

 • Barajul Vidra

-Este amplasat pe râul Lotru, în cheile Vidra, la 30 km amonte de stațiunea Voineasa. Reprezintă principala amenajare din cadrul schemei de amenajare a râului Lotru. Din păcate, acest loc este prea puțin vizitat de turiști și nici nu prezintă amenajări care să ii atragă.

AVANTAJE:

 • Drumul care duce la Vidra este reprezentat de cea mai înaltă sosea a ţării, Transalpina.
 • Zona beneficiază de o climă care permite concedii cu cortul pe timp de vară.
 • Lemnele pentru foc se găsesc uşor.
 • Drumurile sunt bune.
 • Zona oferă peisaje sălbatice, care te fac să te simţi cu adevărat în mijlocul naturii.
 • Turiştii sunt civilizaţi şi îşi strâng gunoiul.

DEZAVANTAJE:

 • Nu sunt foarte multe locuri  libere la umbră, aşa că trebuie să cauţi ceva timp.
 • Staţiunea Vidra este  victimă a degradării, multe clădiri fiind nefolosite şi dărăpănate.
 • Zona Lacului Vidra nu este destul de promovată, iar la baraj abia dacă vezi câţiva turişti care vin să îl viziteze.
 • Lipsa amenajărilor turistice, cel mai apropiat loc de unde poţi să îţi cumperi ceva  este Staţiunea Voineasa.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe https://www.facebook.com/learn2travel

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: