Publicat de: learn2travel | 25 Iulie 2012

TOTUL DESPRE CAMPATUL LA VIDRARU

Lacul Vidraru este o destinație excelentă pentru petrecerea concediului în aer liber.De jur împrejurul lacului se găsesc numeroase locuri de campat, departe de aglomerație, poluare și zgomot.

După Bicaz și Lotru este considerat al 3-lea lac de baraj ca mărime din regiunea montană din țară.

TEMPERATURI:

Clima din această zonă este temperat-continentală, cu temperaturi cu diferențe în funcție de unitatea de relief. Temperaturile aerului sunt variabile, sunt  170 zile fără îngheț, cu precipitații repartizate neuniform,  în funcție de unitățile de relief.Vânturile întâlnite aici bat dinspre nord-vest și vest sau din sud-est și sud.

 Cele mai favorabile luni în care poți să mergi cu cortul la Lacul Vidraru sunt iulie și august. În această perioadă poți fi sigur că vei avea parte de vreme bună, însorită și cu foarte puține șanse de ploaie. De cele mai multe ori, ploaia din această perioadă este de scurtă durată( cam 1-2h) și răcoritoare, așa că nu trebuie să vă gândiți că vi s-a stricat concediul. În cazul în care aveți mașina lângă lac, este bine să o mutați pe drumul forestier imediat ce a început ploaia, deoarece nu știți cât o să dureze, și iarba udă și alunecoasă poate deveni o problemă.

Este recomandat să aveți la voi  și un umbrar care vă poate ajuta să vă continuați activitățile în caz de ploaie sau să vă țină umbră în caz că nu vă găsiți un loc lângă pădure.

FLORA:

Lacul este înconjurat de o pădure de amestec, iar spre transfăgărășan, cu cât crește altitudinea, pădurea devine una de conifere, care dispare la rândul ei , luându-i locul arbuștii și vegetația etajului alpin.

În cadrul acestei zone se află și Rezervația Complexă Bâlea care protejează 180 de hectare. Există 140 de plante protejate.Iată câteva: floarea de colț, bulbucii de munte ,vârtejul pământului.

FAUNA:

Suprafețele întinse, acoperite cu păduri adăpostesc în rezervații, variate specii de interes cinegetic : mistrețul, căprioara, cerbul, ursul, râsul, lupul, capra neagră, cinteza, cocoșul de munte, vulturul pleșuv, brun și cenușiu.

Eu merg la Vidraru cu cortul în fiecare an și nu am avut ocazia să mă întâlnesc decât cu o turmă de oi și cu doi măgăruși. Animalele sălbatice se feresc de zonele populate așa că poți sta liniștit. Este bine totuși să îți pui cortul într-o zonă în care mai sunt și alți turiști.

CE TREBUIE SĂ AI LA TINE:

Iată  o lista de lucruri pe care trebuie să le ai pentru un concediu reușit:

 •  cort rezistent la ploaie
 • saltea
 •  sac de dormit
 •  umbrar
 •  topor
 •  masă
 •  lanternă
 •  scaun
 •  ladă frigorifică
 •  cremă de soare
 •  pelerină de ploaie
 •  saci menajeri

Dacă rămâi fără provizii, găsești câteva cabane de unde îți poți cumpăra anumite lucruri, sau poți să îți iei apă de la izvoarele întâlnite pe traseu. Un izvor cu apă potabilă se găsește pe drumul din dreapta barajului, lângă debarcader.

De la Barajul Vidraru – distanțe (în km):
 • Cabana Vidraru – 14
 • Bâlea Lac – 55
 • Cumpăna – 15
 • Valea cu Pești – 8
 • Cabana Capra – 47
 • Hotel Siesta – 35

Pe drumul care duce de la Cabana Cumpăna spre Transfăgărășan, veți întâlni alte locuri mai retrase de pus cortul, pentru cei care preferă luminișul dintr-o poiană sau zgomotul unui pârâu rece .

DESPRE SCĂLDATUL ÎN LAC:

În ultimii 10 ani, Lacul Vidraru a făcut nenumărate victime din cauza torentiilor  produși de apa care intră în lac de pe versanți, și a temperaturii foarte scăzute a apei. Au fost câteva cazuri în care câțiva tineri s-au avântat în mijlocul lacului cu hidrobicicleta, au sărit în lac și nu au mai ieșit la suprafață.

Acest lucru i-au făcut pe localnici să creadă că în lac ar fi niște pești foarte mari, numiți de ei „monștri”, care te manaca.

 • ” În lac sunt somni de 6 metri și știuci de 10 metri. Ce mai, sunt monștri, domnule, faci infarct numai când îi vezi”, e sigur Victor Vasiliu, 55 de ani, din Pitești.

De fapt, este vorba  în primul rând de curenții care se formează și care te trag în larg, iar în al doilea rând, de contactul brusc dintre corpul omului care a stat la soare și apa rece, fapt ce poate duce la un infarct.

 •      „Bate vântul și te trage în larg. Nu sunt curenți, ca la mare, dar ajungi într-o zonă cu torenți și ăla ești. Intri în apă și sunt 50 de metri sub tine. În zonă torenților, acolo unde intră în lac apele de pe versanți, apa este foarte rece, are în jur de 10 grade Celsius. Și cei care sar în apă intră în șoc hipotermic sau fac infarct. Versantul este foarte abrupt și cu cât te depărtezi de mal apa e din ce în ce mai adâncă, la asta nu se gândesc deloc cei care fac baie. Te duci la plajă, stai la plajă, nu risca să faci baie. Nu trebuie să faci baie în lac!”, avertizează Georgian Mitrofan.

În cazul în care cineva se îneacă, sunt chemați scafandrii de la SC Hidroserv, de la Curtea de Argeș.

 •      „Trebuie să fii făcut pentru asta. Noi avem șase băieți în formație, dar numai unul intră în apă după înecați. E destul de greu. Băieții intră în apă, îi văd, dar nu se pot apropia de ei. E o senzație ciudată. Intră altcineva să-i scoată. Eu nu-i pot obliga, nu am dreptul ăsta”, spune Mitrofan.

În concluzie, dacă vrei să faci baie în Lacul Vidraru trebuie să fi foarte precaut și să nu te duci în larg. Cel mai sigur loc în care poți să stai este în apropierea malului, mai ales dacă nu ști să înoți.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe https://www.facebook.com/learn2travel

Aștept poveștile și impresiile celor care au vizitat această destinație, dar și sfaturile celor care au întâmpinat situații dificile.

Reclame

Responses

 1. In acest an se mai poate sta cu cortul in aceasta zona? Voi fi in acea zona in perioada 19-21 iulie 2013.Multumesc anticipat

  • scuze pentru intarziere, in zona lacului Vidraru sunt numeroase locuri de campat atat pe drumul forestier cat si pe partea cu cel asfaltat. Din pacate anul acesta am inteles ca drumul forestier care duce la locul prezentat avea o portiune rupta peste care nu se putea trece cu masina. Nu am aflar daca s-ar fi rezolvat problema

 2. ar fi de mentionat ca jandarmeria a inceput sa dea amenzi in zona. Cf. legii picnicului (54/2012) si Legii 171/2010, art.12 litera a nu ai voie sa campezi in padure.

  • Poti sa ne zici exact in ce zona? Am fost de trei ori in luna iulie si n-am intalnit jandarmeria, dar am vazut ca trec din ce in ce mai multe camioane cu lemne…La Rausor s-a intamplat sa vina jandarmeria pe 01 august sa ne instiinteze, dar nu s-au dat amenzi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: