Publicat de: learn2travel | 20 Iulie 2012

Lacul Vidraru

LOCALIZARE: Județul Argeș

LANȚ MUNTOS: Munții Făgărașului

RÂUL: Argeș

TIP DE LAC: de acumulare

ALTITUDINE(m):830

SUPRAFAȚA(ha):  893

ADÂNCIME MAXIMĂ(m): 155

Acest lac a fost creat în anul 1965, în urma construirii Barajului Vidraru, pentru producția de energie electrică. Se află între Munții Frunții și Masivul Ghitu, adunând apele râurilor Capra și Buda, dar și a unor importanți afluenți ca: Râul Doamnei, Cernatul, Valsanul, Topologul, Valea lui Stan și Limpedea. Lacul atinge adâncimea maximă de 155 de metri în apropierea barajului, și se află la aproximativ 40 de km de Curtea de Argeș.

Înalt de 166.6 metri și cu o dublă curbură, Barajul Vidraru a fost construit cu mari sacrificii umane, ocupând la momentul inaugurării locul al- V-lea din Europa și al-IX-lea din lume. Pentru realizarea acestuia, au fost escavati circa 1.768.000 metri cubi de rocă, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton și s-au montat 6300 tone de echipamente electromecanice. De asemenea, s-au forat galerii subterane în lungime de 42 de kilometri.

Barajul reprezintă un important punct turistic, prin numeroasele activități desfășurate în zonă. În primul rând reprezintă un important punct de belverere, fiind accesibil și noaptea datorită faptului că este iluminat. Lângă baraj, pe Muntele Pleasa se poate vedea  Statuia lui Prometeu, o statuie impunătoare din fier argintiu, reprezentând simbolul electricității.

În al doilea rând, este o zonă vizitată de amatorii de senzații țări, deoarece pe baraj a fost amplasată o înaltă pistă de lansare pentru bungee jumping.

La câteva sute de metri de baraj,  lângă Casa Argeșeană, se află debarcaderul unde se organizează curse de agrement cu vaporașul.De jur împrejurul lacului se găsesc numeroase luminișuri numai bune de campat. An de an aceste locuri sunt pline de oameni dornici de a respira aer curat și de  a fi mai aproape de natură.

Un alt punct de atracție aflat în zonă este Cetatea Poenari, o fostă fortăreață imporiva otomanilor, construită de Vlad Țepeș. Cetatea este situată în vârful unui munte, și pentru a ajunge acolo trebuie urcate 1480 de trepte, fiind o adevărată  provocare pentru cei fără condiție fizică. De curând au fost amplasate  pe traseu pancarde informative cu privire la istoricul cetății, așa că dacă obosiți, puteți lua o scurtă pauză și în același timp să aflați câte ceva nou.

Dincolo de baraj, începe un drum spectaculos, poate chiar cel mai spectaculos din țară. Transfagarasanul ( DN 7C,) este soaseaua care traversează cei mai înalți munți ai României, unind Muntenia cu Ardealul. Prezintă două benzi întinse pe 92 de km, care ajung într-un final la altitudinea de 2040 de m. Din cauza serpentinelor, viteză de deplasare nu depășește 40km/h. Pe traseu au fost construite 27 de viaducte și poduri, cel mai lung fiind cel dintre Capra și Bâlea, de 887 m. Din cauza condițiilor meteorologice, șoseaua este deschisă din iulie până în octombrie.

Transfagarasanul a fost construit între anii 1970-1974. S-au folosit pentru construcția șoselei circa 3 milioane de tone de rocă, s-au făcut 830 de lucrări transversale și 290.000 de metri cubi de zidărie.Pentru tunelul Capra -€“ Bâlea au fost escavati peste 41.000 metri cubi de rocă, folosindu-se  20 tone de dinamită, 3.573 tone de ciment, 89 tone de oțel beton, 24.000 ancore, 129 tone de plase sudate, 14.200 metri pătrați de cofraje, 1.750 metri liniari de tuburi de beton, 4.100 metri liniari de țeavă, 50 tone de confecții metalice, 6.900 metri cubi de nisip, 6.000 metri cubi de pietriș, 3.000 tone de cribluri și 740 de lămpi de iluminat.

Traseul poate fi parcurs și fără mașină, sub formă de drumeție, existând marcajul care urmărește șoseaua până la Bâlea, de unde se continuă pentru cei care doresc să ajungă la vârful Moldoveanu( 2544 m). Foarte căutat este și traseul care duce la Cascada Bâlea, situată între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la altitudinea de 1234 de metri.Aceasta este cea mai mare cascadă în trepte din țară, având o cădere de 68 de metri. Durata traseului este de 50 de minute, pornind de la Cabana Balea Cascadă, iar marcajul care trebuie urmat este punctul roșu.

Punctul de altitudine maximă la care ajunge șoseaua este Lacul Bâlea, de origine glaciară,  aflat la altitudinea de 2040 de metri și având o suprafață de 4.65 de ha. Aici este un nemaipomenit punct de belvedere, de unde poate fi observată șoseaua șerpuită, dar și peisajul verde și impunător al munților. Este un loc vizitat de mii de turiști anual, vara sau iarna, pentru diferite activități. Pe timp de vară, turiștii se pot da cu tiroliana, pot vizita tragul de obiecte tradiționale și suveniruri, pot practica canotajul pe Lacul Bâlea, sau pot face trasee montane.

Iarna, turiștii sunt atrași în număr mare de   hotelul  de gheață, singurul din Europa de Est. În fiecare an, se amenajează camere unice, pentru cei care vor să experimenteze  o noapte la temperaturi inte -2 și 2 °C. Prețul unei camere este de 150 Ron de persoană, iar copiii între 6 și 15 ani beneficiază de o reducere de 50%. Micul dejun poate fi servit la Cabana Bâlea Lac și costă 25 Ron.Pe lângă acesta, mai sunt ridicate și alte obiective ca: o biserică de gheață și un patinuar.

Telecabină Bâlea Lac a€“ Bâlea Cascadă

Lungime traseu: 3700m
Program funcționare: Luni -€“ Duminică  09:00-17:00
Urcare Bâlea Cascadă -“ Bâlea Lac 20 Ron
Coborâre Bâlea Lac a€- Bâlea Cascadă 20 Ron
Urcare Bâlea Cascadă -€“ Bâlea Lac (copii pâna la 12 ani) 10 Ron
Coborâre Balea Lac a€- Balea Cascadă (copii pâna la 12 ani) 10 Ron
Bagaje de mână a€- turiști Bagaj mare 10 Ron / Bagaj mic 5 Ron

 POSIBILITĂȚI DE CAZARE ÎN ZONA VIDRARU-BÂLEA:

Posibilitățile sunt multiple, de la pensiuni, cabane, hoteluri, până la campinguri amenajate. De asemenea, pentru cei care îndrăgesc natura, cea mai ieftină și bună alegere ar fi campatul pe malul lacului sau în apropierea unui râu, departe de civilizație.

Cabana Valea cu Pești
Situată pe malul estic al Lacului Vidraru, la altitudinea de 870 metri, cabana a fost unul din locurile de protocol folosit Nicolae Ceaușescu. În prezent are 18 spații de cazare cu 45 de locuri.

 Cabana Cumpăna
Este situată pe malul vestic al Lacului Vidraru și dispune de 88 de locuri de cazare, restaurant cu 100 de locuri, dicoteca, teren de sport, piscină plutitoare pe Lacul Vidraru (vara). Tot de aici se pot închiria mijloace de agrement pe lac și pot face curse de agrement cu un vaporaș (100 de locuri) care asigură curse spre Casa Argesana și Cabana Valea cu Pești.

Pensiunea Dracula
Pensiunea Dracula este situată pe traseul Transfăgărășanului la circa 6 km de barajul Vidraru la și 1 km de Cetatea Poenari. Dispune de 20 camere, loc de parcare, terasă, restaurant propriu și bar.

Cabana Pârâul Capra
Complexul Turistic Capra se află situată la o altitudine de 1585 m și dispune de 52 locuri de cazare în 26 camere duble și restaurant cu o capacitate de 80 locuri.

Cabana Cascada
Se află la baza cascadei Bâlea, la altitudinea de 1234 metri. Cabana oferă 80 de locuri de cazare, restaurant cu pensiune completă, bar de zi și sală de conferințe la cerere.

Cabana Bâlea Lac
Cabana Bâlea Lac este situată pe peninsula ce înaintează în lacul glaciar Bâlea, la o altitudine de 2034 m. Actuala cabană a fost reconstruită în anul 2000, pentru că cea veche a fost distrusă de un incendiu în 1995. Dispune de restaurant propriu și posibilități de închiriere a echipamentului sportiv, baby sky, scooter.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe https://www.facebook.com/learn2travel

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: